265736911_4716931155064756_6832677544260805020_n
ТУРИСТИЧЕСКИ ОБУВКИ

В случай, че е дошъл онзи вълнуващ момент в който искате и сте готови да си купите първия сериозен чифт обувки за планина, да завържете възела и да тръгнете по пътеките е хубаво да знаече, че мечтаните туристически обувки трябва да бъдат в пълен синхрон с вашия крак, с това по какъв начин и къде искате да стигнете с тях. Не робувайте на марки, цветове и модели, пробвайте различни неща и вземете най-удобната на крака ви. Разбира се обувката задължително трябва да бъде съобразена и с личните особености на ходилото.

Най-добре се насочете към солидна и висока трисезонна обувка, с мембрана, опасващ гумен борд, дебела подметка и по-малко шевове.
Не гледайте да бъде най-леката, заложете на здравината и сигурността. И знайте, че не съществува такова нещо като идеална обувка за всичко.

Тук ние ще се фокусираме върху класическите три-сезонни планинарски обувки, които може би са най-универсалните обувки за планина.
Приложението им обхваща голяма част от сезоните в планината – от първите пролетни дни, през лятото по високите части на планините, чак до късна есен. Здравата и надеждна конструкция на някои модели ги прави подходящи за определена употреба и през зимата.

Това са високи и стабилни обувки с висок борд и дебела подметка, хващащи здраво глезена, предпазващи стъпалата от негативни въздействия и поддържащи работата на стъпалото при дълги преходи.

Спокойно можем да кажем, че този тип обувки са класическата обувка на планинарите.

В следващите редове ще споделим няколко съвета извлечени от личния ни опит, които ще ви помогнат да изберете своите обувки така, че те да бъдат ваш верен другар в преходите дълги години.

Размер

Размера определено има значение и това е най-важния аспект при закупуването на обувки за планина. Ако нямате дългогодишен опит и не сте носили определени модели и фирми, задължително трябва да мерите. Много важен аспект е и ширината на ходилото.

Колкото до размера – много хора избират един номер по-големи от градските обувки, но това често се оказва не най- добрия подход. Обуйте и двете обувки, стегнете ги и ги завържете хубаво и се разходете. Обувките трябва да ви стоят по такъв начин, че пръстите ви да не опират отпред при слизане по наклон, но в същото време и да държат петата ви здраво фиксирана. Ако са ви “точни” и пръстите ви опират отпред, обувките са ви малки, а ако петата ви се повдига при добре стегната обувка, значи са ви големи. Мястото за пръстите отпред е необходимо за да не ви се набиват пръстите при дългите слизания от върховете.

Конструкция

Ако търсите обувки които да изкарат възможно най-дълго време, то залагайте на най-семплите модели. Какво означава това – колкото повече шевове и различни парчета материал са събрани в дизайна, толкова по вероятно е някой от тях да се отвори по някое време и да създаде проблем.

Тегло

Модерните технологии позволяват на производителите да олекотяват обувките все повече. Олекотяването на материалите почти винаги е за сметка на намалена топлина на обувката или намалена износоустойчивост.
По-тежките и солидни модели обикновено осигуряват повече стабилност и защита от всякакви негативни въздействия и много хора ги предпочитат заради добавената сигурност и опора на глезените.

За първи обувки, по-добре изберете стабилна обувка.

С мембрана или без

Почти всички обувки, които притежаваме имат водоустойчива дишаща мембрана. Ако искате да газите целогодишно през локви, кал, реки и петна мокър пролетен сняг без да се притеснявате или пък да направите една хубава разходка да поснимате мъглите след дъжд, то вие имате нужда от водоустойчиви обувки. И няма да си кривим душата – определено ви препоръчваме този вариант, защото няма по-хубаво от това човек да знае, че краката му са максимално защитени каквото и да му се изпречи на пътя.

Водоустойчивите мембрани също така ще увеличат топлината на обувката за по-студените дни, както и за зимни преходи.

Сцепление

Една от основните задачи на туристическите обувки е да ви предпазят от подхлъзване, независимо дали сте на пътека или извън нея и за да се справят с това, те са оборудвани с определен тип грайфер и материал от който е изработена подметката им.

Въпросните грайфер и материали обикновено са сходни при високите трисезонни обувки. Това което може да се каже със сигурност е, че по-дълбоките и по-тесни шарки, винаги ще осигурят на обувката по-добро сцепление и независимо дали е мокро или сухо, ще се впият в повърхностите по-ефективно.

Ключови аксесоари и финни настройки

 • Стелки
  Стелките са един сериозно пренебрегван елемент, който всъщност е от съществено значение за добрата опора на свода, необходима за дълго време прекарано на крак. Опитните планинари често заменят стелките в обувките си или добавят още една в допълнение – това е чудесен начин да уплътните евентуални луфтове, особено това важи за хора с по-малък обем на ходилото. Не се страхувайте да комбинирате стелки и да правите експерименти с тях, за да постигнете възможно най-доброто усещане. 
  Малко хора подозират, че причината за болките в коленете и като цяло в краката им, може да идват именно от ходилото.
 • Чорапи
  Някои туристи предпочитат полипропиленови чорапи или други изкуствени материи, други залагат на вълната. След като закупите обувките, опитайте различни варианти за да разберете кой е най-приятния и удобен за вас. И тук задължително би следвало да споменем едно златно правило, което може би вече сте чували – в никакъв случай не ходете на планина с чорапи от памук.
 • Гети
  Основната цел на гетите е да опазят обувките ви сухи. Като цяло трисезонната обувка с висок борд и мембрана няма много слаби места от където да влезе вода, това е възможно най-вече от онзи процеп между обувката и панталона. Като цяло обувките трябва да се сушат далеч от всякакви източници на топлина и на сянка, а една обувка с мембрана няма как да изсъхне за няколко часа от само себе си. Никак няма да е добре любимите ви чисто здрави обувки да ви се разлепят, защото сте ги сушили до огъня или на радиатора в хижата. Адекватното използване на гети гарантирано ще удължи живота на обувката в дългосрочен план.

Грижа и поддръжка

Някои елементарни действия значително могат да увеличат продължителността на живота на вашите туристически обувки. Най-често това са елементарни и бързи процедури, включващи миене с хладка вода и почистване на прахоляци и кал. Кожените обувки обаче ще изискват и специален препарат за поддръжка, овлажняване и импрегнация на кожата.