37893755_1898390120252221_1170935769972342784_n
Стара планина - връх Ботев 2376м.

Подробна информация за маршрута

  • Начална точка: х. Плевен 42.74979824.895813 )
  • Крайна точка: вр. Ботев 42.71714024.917394 )
  • Денивелация: 1006 м
  • Дължина: 7.75 км 
  • Времетраене: 3:30 часа

Туристическият маршрут от хижа Плевен до връх Ботев е един от най-лесните за достигане до първенеца на Стара планина. С нормално темпо върхът се изкачва за 3 часа и половина, като най-трудната част е финалното изкачване.

До хижа Плевен се стига единствено по едночасов и стръмен пешеходен маршрут от паркинга над квартал Видима в Априлци. Маркировката от хижата до заслон Ботев е зелена, след което се следва червената до върха и е идеална през целия път.

Тръгваме от хижа Плевен към връх Ботев по пистата нагоре, след което пътеката продължава наляво. Започва изкачване по хребета Мургата, което не е чак толкова трудно, но все пак си е наклон. След гората има един скалист участък, който не е сложен. За хора с голям страх от височини е възможно е да имат леко неразположение, но няма нищо опасно. За кратко вървим по стълбовата маркировка, но постепенно се отделяме от нея, следвайки пътеката към подбилния туристически маршрут. Час и нещо след началото на прехода от хижа Плевен, започваме да вървим отново по равно. Подсичането на билото върви изцяло хоризонтално следващите 30-40 минути, а хижа Плевен я виждаме като малка точка. Пътеката е сравнително широка и само на малко места се стеснява. Нищо опасно през цялото време. В този участък има две поточета, които се стичат по скалите. Ако решите да пието от тук вода е хубаво да я филтрирате.

Достигаме до едно място с красива панорама към Северен Джендем. Може да се отбием леко вляво от пътя, до една скала, откъдето гледката е зашеметявща. Малко след това място наклонът започва да се увеличава. Достигаме до разклон, на който трябва да решим дали да отидем до заслон Ботев или директно да изкачим връх Ботев. Директната е малко по-кратка е, но за сметка на това е само нагоре. Ако решите да  продължите към заслона, може да налеете вода и да се подкрепите с хапване. От заслона наклонът отново се увеличава драстично, като пътят прави серпентини. Пътеката е предимно камениста, но напълно безопасна. След около час ни отвежда до станцията на върха. Така, бавничко преходът ни от хижа Плевен стига до връх Ботев. А от върха се вижда алпийското било на Стара планина с върховете Кръстците, Купена и Левски (Амбарица). Казват, че в ясно време на север се вижда река Дунав, а в не толкова ясно на юг са Родопските първенци. Удряме печатите, вземаме по един чай от туристическата спалня и сядаме да се наслаждаваме на панорамите от границата между Южна и Северна България.