346615693_635116575136005_7389751374148370038_n
Верила - връх Голям Дебелец 1415м.

Подробна информация за маршрута

  • Начална точка: с.Ковачевци 42.44121823.329888 )
  • Крайна точка: вр.Голям Дебелец 42.39060523.262257 )
  • Денивелация: 520 м
  • Дължина: 12 км 
  • Времетраене: 4:00 часа

Връх Голям Дебелец е най-високият връх във Верила и повечето маршрути тръгват достъпни за танспорт места. Избрахме за начална точса село Ковачевци, което се намира между планините Верила, Витоша и Плана. Оттам тръгват много пътеки към върха със средна дължина около 10 км, а преходът трае около 3 до 4  часа в едната посока според пътя, който изберете. Няма маркировка през почти цялото време, но често се върви по черни пътища и добре утъпкани пътеки. Въпреки това е хубаво да използвате GPS, за да намалите вероятността от лутане.

От селото тръгнахме в посока село Ярлово и в края му поехме в ляво по черен път, който се спуска стръмно до долу но за кратко, а после пътя води сред полята на югозапад. Вървим доста и след, като пресечем реката по едно мостче сме преди началото на гората. Започва плавно изкачване по стар дърварски път. Пътя ни отвежда до билото и след кратко спускане се включваме в червената маркировка на международния туристически маршрут Е-4, по която тръгваме на ляво. не след дълго в далечината се вижда и върха.Още малко повече от половин километър и трябва да излезем от пътя и да атакуваме върха без пътека, макар че, както изглежда, има вероятност съвсем скоро да се появи такава, заради офроуд изкачванията до горе. Вървим по билото по червената маркировка и преди върха се отбиваме надясно по един черен. Върха е над главите ни, но вече не го виждаме. Предстои последното изкачване, което със сигурност е най-стръмното от целия преход. Цепим право нагоре, спираме често да поемем въздух и след 20 мин сме на върха. Съвсем ясно се различават близките Рила, Витоша, Плана и Голо бърдо, а в далечината се различават голяма част от западните планини.

За слизане използвахме друг маршрут, отново без маркировка но по-кратък. Той ни отведе в другия край на селото. Тръгнахме в посока гората без пътека, а наклона не беше малък. Слаломираме между дърветата почти километър движейки се близо до един улей. Стараем се да го следваме, но не можем да вървим точно по браздата, защото на места покрай нея е много гъсто обрасло. Затова заобикаляме, откъдето можем, но гледаме максимално да се придържаме до улея. След гората излязохме на чения път с червената маркировка. Тръгнахме на дясно по него за около километър и свихме в ляво. Оттук започва плавно, трикилометрово спускане по стар дърварски път Пътя ни отведе до параклиса Свети Георги, който беше заключен.

Вървим още 10 минути по черния път, който ни отведе на мостче, където отново пресякохме реката. От тук до селото ни оставаха около 3 км равен черен път насред полята.