bf6cc630-2634-48b5-8561-5c53470ec8ca
Силата на ядките

Обичате ли ядки?

Ако да тази статия е за вас, ако ли не, то разберете какво пропускате.

Любопитно е, че хората са консумирали ядки още от древни времена, а днес изобилието от хранителни продукти ни оставя с впечатлението, че ядките не са задължителна храна и че можем и без тях. Обаче историята показва друго. С ядка можем да се заситим, да възстановим силите си и да се заредим с енергия за дългите преходи в планината или да трудоемкия работен ден. В тях има много полезни вещества чието съдържание е няколко пъти по-високо отколкото в плодовете. Магнезият, калия, калция, желязото и фосфорът в ядките са два пъти повече отколкото  в много други храни. Всички разновидности на ядките са богати на витамин А,Е, групата В и витамин Р.

Другото предимство на ядките спрямо плодовете е, че запазват за по-дълъг период хранителните си вещества. Освен това съдържащите се в тях витамини и мнерали са в такива пропорции, каквито са необходими на човека за поддържане на добро здравослово състояние. Доказано е, че за ако вегетарианците хапват редовно ядки няма да имат притеснения с набавянето на всекидневната нужда на белтъчини. Сложните белтъчини са необходими на организма и напълно заместват белтъчините от месото.

Колкото до страховете на някои хора, че ядките съдържат мазнини, трябва да се отчете, че 60-70% от ядката е мазниня, но полезна и хранителна. Тя се отличава от животинската мазнина, тъй като почти не съдържа холестерол, а вместо това е богата на мастни киселини.

За планинарите важното е, че ядката е много калорична и ни дава сила и енергия. Ядката съдържа малко прости въглехидрати, което пък ги прави и отлична храна за хора с наднормено тегло.

Ето и няколко ценни съвета за ядките:

  • Консумирайте ядки и семена 2-3 пъти седмично – за предпочитане сурови. Количеството зависи не само от времето, в което ги приемате, но и от типа хранене, който сте си изградили.
  • Ако спазвате стриктна вегетарианска диета без мляко и яйца, консумацията е практически всекидневна – по 15-20 бадема или по 25 лешника (съответно 10 бразилски ореха) дневно.
  • Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система или с холестерола, намалете животинските мазнини за сметка на мазнините от сурови ядки и семена.

Ето и кои са най-предпочитаните ядки и семена и за какво ни помагат те.

Бадеми

Те са едни от най-предпочитаните ядки, заради вкуса и възможността добре да се съхраняват. Ценят се заради съдържанието на протеини в превъзходно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предпазване на сърцето. Помагат при малокръвие, нарушения в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и депресия.

Бадемовото мляко е лесно за храносмилане и не причинява стомашно-чревни ферментации. Полезни обаче, са само сладките видове бадеми – горчивите съдържат големи количества ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.

Лешници

Богати на мазнини е подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, след тежки инфекциозни заболявания. Поради ниското съдържание на въглехидрати, често ги включват в диети за отслабване.

Кашу

Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства.

Орехи

Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходяща храна за хора активни в планината и  извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно.

Фъстъци

Съдържат най-много витамин B3 и фолиева киселина, вероятно защото растат под земята. Това ги прави подходяща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и трябва да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Шамфъстък

Най-богати на желязо (след сусама) и са на първо място по съдържание на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и завидно количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите.

Сусам

Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.

Слънчогледово семе

Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на “лошия” холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.

Тиквено семе

С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.